ChristenUnie wil drinkwater besparen door opvang regenwater

pexels-steve-johnson-861414.jpg
Profielfoto Joke .jpg
Door Joke Hoogendoorn-van der Maarl op 6 april 2022 om 11:21

ChristenUnie wil drinkwater besparen door opvang regenwater

Op 14 maart jongstleden heeft de ChristenUnie een discussienota ingediend over het gebruik van grijswater. Dit betreft water afkomstig van wassen, douchen en de opvang van regen. Veel van dit water wordt nu niet gebruikt en via het riool afgevoerd. Wij vinden dit zonde omdat dit water gebruikt kan worden voor het doorspoelen van het toilet of het besproeien van de tuin. Daarom wil de ChristenUnie dat een brede toepassing van grijswatersystemen in de toekomst mogelijk wordt.

Het gebruik van grijswater is niet alleen duurzaam. Door dit systeem wordt er veel kostbaar en schaars drinkwater bespaart. Het toepassen van grijswater voor het toilet zou al een besparing van 35 liter drinkwater per persoon per dag betekenen! Het duurzame systeem wordt op sommige plekken in Nederland daarom al gebruikt. Zo vangt het station Zwolle regenwater op voor het doorspoelen van de toiletten op het station.  

Gelukkig vindt niet alleen de ChristenUnie duurzaam gebruik van drinkwater belangrijk. De ingediende discussienota kon op brede steun rekenen binnen de Provinciale Staten. Op basis van de discussie die is gevoerd, is er besloten om schriftelijke vragen in te dienen bij de Gedeputeerde Staten. De vragen hebben tot doel om inzicht te krijgen welke mogelijkheden de provincie heeft om het gebruik van grijswater te stimuleren. De provincie kan bijvoorbeeld een subsidieregeling instellen om huishoudens en bedrijven te verduurzamen. 

Momenteel wachten wij de beantwoording van de schriftelijke vragen af. Dat betekent niet dat de fractie stilzit. Wij blijven ons verdiepen in duurzame innovaties. Denk jij graag mee? Momenteel zoeken we versterking voor onze fractie. Stuur een mailtje naar matthijs.vet@noord-holland.nl voor meer informatie!