Provinciale Staten Noord-Holland ondersteunen het initiatief “warme kamers”

Energiearmoede.png
Persfoto Michel Klein.jpg
Door Michel Klein op 23 december 2022 om 17:00

Provinciale Staten Noord-Holland ondersteunen het initiatief “warme kamers”

Afgelopen maandag hebben de Provinciale Staten besloten om zogenaamde “warme kamers” in de provincie Noord-Holland financieel te ondersteunen. Vanwege de hoge gasprijzen zijn er veel mensen die de verwarming niet meer aanzetten uit angst voor de energierekening. Allerlei organisaties zoals bibliotheken, sportkantines, kerken, en ook het Leger des Heils, hebben daarom hun deuren geopend. Zo bieden zij een warme plek, een kop koffie, een maaltijd en vaak ook de mogelijkheid tot een warme douche aan iedereen die dat nodig heeft.

De Provinciale Staten besloten deze initiatieven te steunen na een voorstel van de ChristenUnie. De behoefte is groot en sommige organisaties twijfelen of zij zich aan kunnen sluiten vanwege de extra kosten die dit met zich mee brengt.  Statenlid Michel Klein (CU): “Hoewel er al veel plekken zijn waar mensen terecht kunnen, horen we ook dat sommige locaties slechts beperkt open zijn. Ook is er nog niet bij iedereen in de buurt een warme kamer. Wij willen dat er een deken van warme plekken over Noord-Holland beschikbaar is.” De provinciale overheid kan, aldus de ChristenUnie, hier uitkomst bieden. 

De ChristenUnie heeft een voorstel gedaan om in navolging van de provincie Friesland een bijdrage ter beschikking te stellen om de uitrol van dit soort initiatieven te ondersteunen. Ook is gevraagd om met gemeenten te kijken hoe in verschillende kernen warme kamers kunnen worden gerealiseerd. Het CDA, de SP en “Namens Noord-Hollanders” diende de motie mede in. Uiteindelijk stemde alleen VVD, D66, JA21, FvD en PVV tegen. 

De provincie is voortvarend aan de slag gegaan met de uitvoering van de motie. Deze week hebben er al gesprekken plaatsgevonden met diverse partijen over de invulling van de ondersteuning. Onder andere het Leger des Heils was hiervoor door de gedeputeerde uitgenodigd.